Translate

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ 13ος αι

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ 13ος αι.
Στην Βαλτική την εποχή αυτή ζούσαν φυλές: Πρώσων, Λιθουανών, Λετονών και βορειότερα Λιβόνοι, Εσθονοί και 2η ομάδα Λετονών. Οι λαοί αυτοί υπήρξαν ανιμιστές και προέβαιναν σε ανθρωποθυσίες.

ΒΑΛΤΙΚΗ- ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΞΙΦΟΥΣ
ΒΑΛΤΙΚΗ- ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΞΙΦΟΥΣ
  • Ο ανταγωνισμός των καθολικών με τους ορθόδοξους Ρώσους για την Βαλτική, οδηγεί τον πάπα σε εμπορικό αποκλεισμό του Νόβογκραντ το 1.229 μ.Χ. Το αποτέλεσμα του αποκλεισμού ήταν ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων από πείνα. Ενώ το 1.240 μ.Χ στρατός Σουηδών επιχειρεί αποτυχημένα να καταλάβει το Νόβογκραντ.

  • Ο Επίσκοπος Λετονίας, Αλβέρτος του Μπουξτεχούντε, αφού αποσπά εγγυήσεις για άφεση από τον πάπα, συγκροτεί εθελοντικό σώμα από τη βόρεια Γερμανία και το 1.200 μ.Χ ξεκινά την κατάκτηση της περιοχής.
  • Το 1.200 μ.Χ με έγκριση του πάπα συγκροτεί το σώμα που έγινε γνωστό ως «αδελφοί του ξίφους».Αυτό ήταν διαιρεμένο σε τρεις κατηγορίες: 1η Ιππότες αδελφοί (αξιωματικοί), 2η Ιερείς αδελφοί, 3η Υπηρέτες αδελφοί (πεζοί στρατιώτες & έφιπποι πολεμιστές). Η ηθική των μελών του τάγματος υπήρξε αμφισβητήσιμη αλλά συνέβαλαν στην κάμψη της αντίστασης των Λιβόνων και των Λετονών.3 1.305 μ.Χ εκλέγεται Γάλλος πάπας και η έδρα μεταφέρεται μόλις έξω από τα γαλλικά σύνορα στην Αβινιόν. Για την εξουδετέρωση της απειλής του πάπα, επιδιώκει τη συμπάθεια των τριών τάξεων: κλήρου, αστών και ευγενών.                      
    ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΞΙΦΟΥΣ
    ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΞΙΦΟΥΣ

ΠΗΓΗ: TIME LIFE BOOKS/ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου